Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Ny Open Source-plattform gör att fler företag kan utveckla appar för fordon

Tänk dig att du har en affär för appar inbyggd i ditt fordon precis som i mobiltelefonen. Detta kan bli möjligt i framtiden genom ett globalt ekosystem för inbyggd mjukvara och tjänster, som baseras på Open Source programvara.

Vehicle ICT Arena, en del av Lindholmen Science Park, lanserar idag en utvecklingszon tillgänglig över internet, som ska kunna användas av innovativa apputvecklingsföretag. Det här kommer att öppna upp för många nya leverantörer att utveckla tjänster och applikationer för fordonsindustrin.

Vehicle ICT Arena har i samverkan med sina samarbetsparters tagit fram en Open Source plattform för Android. Det är en innovationsplattform som ska kunna användas för att utveckla applikationer för fordon och dessutom ge tillgång till befintliga Androidappar i fordonets infotainmentsystem.

Genom utvecklingsplattformen kommer företagen kunna utveckla applikationer som använder sig av information från fordonet som t.ex. GPS-positionering, hastighet och bränsleförbrukning. Att utveckla applikationer för fordonsindustrin ställer stora krav på bl.a. säkerhet, därför är den nya utvecklingsplattformen från start utrustad med specifika regler för att apparna ska vara säkra att använda i fordon.

– Plattformen är intressant bland annat för godstransporter och inom kollektivtrafik, där det finns behov av att till exempel premiera ekonomisk körning eller öka effektiviteten i godshanteringen. Här kan informationsflödet från fordonen användas för att effektivisera kritiska områden som ruttplanering och bränsleåtgång, säger Kent Eric Lång, projektledare på Vehicle ICT Arena.

Den öppna innovationsplattformen går under benämningen AGA som står för Automotive Grade Android.

Ladda ned presentationen av AGA från Innovation Bazaar

Läs mer i artikeln Volvo vill fixa appar till lastbilsförarna på IDG.se