Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Lär mer om Master i Applied Data Science

Sedan hösten 2017 ansvarar Göteborgs Universitet för ett masterprogram i Applied Data Science. Vi tog en pratstund med Richard Johansson som är lektor på Data- och Informationsteknik och ansvarar för det nya programmet.
Foto: Jesper Orrbeck

victa_educ.jpg- Vår genomsnittliga student har en kandidat i Software Engineering and Management som ges av vår institution på Lindholmen. De vill fördjupa sig i matten som behövs för storskalig databehandling. Men vi rekryterar ganska brett och det finns också studenter med annan bakgrund, till exempel psykologi eller statistik. De vill istället lära sig mer om data och programmering för att kunna tillämpa sina kunskaper i nya sammanhang. 

I den första årskullen deltar cirka 30 studenter med sikte på att vara färdiga våren 2019. Ungefär 20 av dem kommer från Sverige eller ett EU-land medan 10 kommer mer långväga ifrån för att ta del av programmet. Under utbildningens gång läser de kurser i dataanalys, matematisk modellering, statistiska metoder, tillämpad maskininlärning och distribuerade algoritmer. Dessutom finns det utrymme för valbara kurser där studenterna kan specialisera sig emot olika ämnen, som maskininlärning, eller bredda sig genom att läsa kurser som agil projektledning. 

- Vi är intresserade av kontakter inom industrin för att få fler gästföreläsare. Just nu är det extra aktuellt med de etiska och affärsmässiga aspekterna av storskalig databehandling. Men projektförslag, både för kortare projektkurser och examensarbeten, är också intressant. Och vi skulle gärna ha samarbeten som gav studenterna tillgång till realistisk data. Då skulle industripartnern dessutom få se vad våra studenter kan. 

Chalmers har kontaktat Richard och hans kollegor för att på sikt också kunna erbjuda ett masterprogram i storskalig dataanalys. Det programmet skulle vara mer nischat och rikta sig emot studenter med en bakgrund i Datateknik och Teknisk matematik. 

- Ett sånt program skulle nog börja med att anta 30 studenter för att på sikt ta in 60-80 studenter om året.  

Vill du veta mer om vad som händer inom Applied Data Science eller komma i kontakt med studenterna på programmet kan Richard nås på richard.johansson@gu.se

Läs mer om Applied Data Science