Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

App-tävling gav idéer till tjänster som förbättrar livet på vägen

Transportbranschen är högt specialiserad och i behov av intelligenta lösningar för effektivitet, säkerhet och miljö. Nio lag, varav tre från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, tävlade under 24 timmar med samma utmaning – att utveckla en kreativ app som erbjuder lastbilsförare nya värdefulla tjänster. Tre vinnande bidrag får nu chans att vidareutveckla sin idé till en färdig tjänst.

En allt större del av innovationerna inom fordonsindustrin handlar om nya mjukvarufunktioner som gör att lastbilen i ännu större grad kan anpassas till förarens behov. Idag skapas det mesta hos fordonstillverkarna och dess underleverantörer, men med hjälp av en öppen plattform kallad Automotive Grade Android, eller AGA,  kommer i framtiden betydligt fler aktörer att finnas på marknaden.

Volvo Trucks Open Innovation Challenge arrangerades i helgen av Volvo Lastvagnar i samarbete med Vehicle ICT Arena vid Lindholmen Science Park. De tävlande lagen tog fram idéer till IT-tjänster för transportbranschen. Utgångspunkten var att tjänsten skulle användas av föraren och använda data som finns i lastbilen, annars var det fritt fram för kreativt tänkande.

- Appar och tjänster som är skräddarsydda för användning i  lastbilen är nästa steg för att förbättra effektiviten och livet på vägen inom åkerinäringen. Syftet med tävlingen är att stimulera innovationstakten inom området, säger Lars Mårtensson innovations- och miljöchef på Volvo Lastvagnar.

Första priset gick till Idevio för deras idé som ökar trafiksäkerheten genom att ge föraren information om vad som sker längre fram  på vägen. Tjänsten  tar in uppgifter från olika håll om till exempel tillåten hastighet och axeltryck, hård sidvind, underkylt regn och risk för vattenplaning. Föraren får  på så sätt hjälp att undvika obehagliga situationer och olyckor.

- Vi är speciellt nöjda med att vi har nått fram  med vår teknik som kan kombinera information inte bara mellan förare och bil, utan en mängd andra källor, till exempel väderrapporter, kartor och trafikinformation  i ett mycket enkelt gränssnitt som helt fokuserar på säkerhet, säger Jonas Lindén på Idevio.

De vinnande  lagen får ett utvecklingsbidrag för att vidareutveckla sin idé till en användbar tjänst. Ett av de vinnande lagen får dessutom ett exklusivt deltagande i samband med målgången i Göteborg för Volvo Ocean Race i juni.

De vinnade lagen och deras idéer

Första plats: laget Idevio Droids från företaget Idevio.

Idé: Idevios tjänst WayAhead är bland annat en vägskyltsersättare. Den visar aktuellt vägskyltsläge samt  varnar för sådant som finns längre fram. Informationen anpassas för det aktuella fordonet så att sådant som inte är viktigt kan filtreras bort. Exempel på vad som kan ingå i ett vägskyltsläge är tillåten hastighet, omkörningsförbud, bärighetsklass, max tillåten bredd, miljözon med mera. Man kan också lägga in varningar för hård sidvind, underkylt regn och risk för vattenplaning.

Bakgrund: Som förare är det lätt att missa vägskyltar eller glömma vad man passerade för flera kilometer sedan. Är det tillåtet att köra om  här? Vilken hastighet gäller nu? Att alltid ha tillgång till aktuellt vägskyltsläge är en trygghet för föraren och ökar säkerheten.

Medlemmar: Anders Hagward, Robin Murén, Kalle Persson, Jonas Lindén, Johan Persson och Jonas Karlsson.

Andra plats: laget tAGAmatic från företaget Talkamatic.

Idé: Möjliggöra röstinteraktion och dialog, vilket kan användas för att till exempel välja radioprogram på Sveriges Radio Play utan att "browsa" på en skärm. Föraren behöver därmed inte ta blicken från vägen. För att ytterligare höja säkerhetsnivån bläddrar man i menyer med hjälp av rattknapparna där datorn sedan läser upp valen. Systemet undviker också att ställa frågor när trafiksituationen är för intensiv.

Bakgrund: Röststyrning och dialog är interaktionssätt som mer eller mindre tas för givna för en infotainmentplattform idag. Genom att tillgängliggöra en tjänst för röst och dialog öppnas nya möjligheter för säker interaktion.

Medlemmar: Fredrik Kronlid, Pontus Lindström, Apostolos Apostolidis, Alexander Berman och Sebastian Berlin.

Tredje plats: Chalmers Tekniska Högskola.

Idé: lagets idé går ut på att förenkla kommunikationen mellan grupper av förare som är ute och kör. Det ska göras med en app som använder internetuppkoppling och är säker att använda under körning genom att man använder lastbilens hands-free funktion. Appen växlar automatiskt mellan två olika gränssnitt beroende på om man kör eller inte. Funktionaliteten begränsas vid körning till saker som inte distraherar föraren från körningen.

Bakgrund: Ett problem bland  många förare är brist på social interaktion. Gårdagens komradio har inte kunnat ersättas av mobiltelefonen. Idag finns flera appar på marknaden men det är få som uppfyller riktlinjer för trafiksäkerhet (från NHSTA) för hur förare ska interagera med appar under körning. Amerikansk forskning visar även att samtal i en handsfree-enhet minskar risken för olyckor.

 

Pressmeddelande och fler bilder